Een cobot is een type robot die is ontworpen om samen te werken met mensen, ook wel bekend als “collaboratieve robot”. Deze robots zijn ontworpen om menselijke taken te automatiseren en te vereenvoudigen door naast de mens te werken in plaats van deze te vervangen.

Cobots zijn ontworpen om flexibeler te zijn dan traditionele robots en worden gebruikt in verschillende sectoren, zoals de productie, de gezondheidszorg en de logistiek. Ze kunnen worden geprogrammeerd om verschillende taken uit te voeren, zoals het verplaatsen van objecten, het monteren van onderdelen en het inspecteren van producten.

Het belangrijkste voordeel van cobots is dat ze veilig zijn om te gebruiken in de buurt van mensen. Traditionele robots zijn vaak groot en gevaarlijk, en kunnen ernstig letsel veroorzaken als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Daarom moet een traditionele robot achter een hekwerkwerk geplaatst zijn om de veiligheid voor werknemers te kunnen garanderen. Cobots zijn ontworpen om te stoppen met bewegen wanneer ze een obstakel detecteren, zoals een menselijk lichaamsdeel. Hierdoor zijn ze veilig en betrouwbaar zijn.

Eenvoudig te programmeren

Een ander voordeel van cobots is dat ze snel en gemakkelijk kunnen worden geprogrammeerd, zelfs door mensen zonder uitgebreide programmeerkennis. Dit maakt het mogelijk om cobots snel aan te passen aan verschillende taken en omgevingen, waardoor ze een zeer flexibele automatiseringsoplossing zijn.

Cobots zijn ook relatief goedkoop in vergelijking met traditionele robots, waardoor ze een haalbare oplossing zijn voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarnaast zijn ze vaak kleiner en lichter dan traditionele robots, waardoor ze gemakkelijker te integreren zijn in bestaande werkruimtes.

Toekomst van cobots

In de afgelopen jaren en in de nabije toekomst zullen cobots een steeds belangrijkere rol spelen in de automatisering van menselijke taken. Met de voordelen van veiligheid, flexibiliteit en betaalbaarheid zullen cobots in een steeds breder scala van sectoren en toepassingen gebruikt worden.

Als je op zoek bent naar een automatiseringsoplossing die veilig, flexibel en betaalbaar is, dan is een cobot wellicht de juiste keuze voor uw bedrijf. Wij zijn officieel distributeur van de cobots van Universal Robots, marktleider in deze collaboratieve robots. Neem hier contact met ons op voor vrijblijvend advies en de implementatie bij jou bedrijf.

Menu